Obdobje pred letom 1964
Obdobje med letom 1964 in 1974
Obdobje med letom 1974 in 1984
Obdobje med letom 1984 in 1994
Obdobje med letom 1994 in 2004
Obdobje med letom 2004 in 2011
1964

Po zmagoslavju na javni radijski oddaji »Pokaži kaj znaš«, prvih nastopih na družabnih prireditvah na Dolenjskem in prvih radijskih posnetkih, je izdal inštrumentalni trio Lojzeta Slaka v zasedbi: Lojze Slak – diatonična harmonika, Niko Zlobko – kitara, Ciril Babnik – berda, pri založniški hiši RTB iz Beograda prvo ploščo, prvorojenko pa so krstili z valčkom DOMAČI VASICI.
V tem času so se godci tudi spoznali s pevskim kvintetom FANTJE S PRAPROTNA in kaj kmalu tudi dogovorili za skupno vajo. Zasedba ANSAMBLA LOJZETA SLAKA, kakršnega so nato spoznali Slovenci po vsem svetu, je prebila led.


1965

Na januarskem šoferskem slavju v nekdanjem kinu Sloga se je Slakova skupina prvič uradno predstavila pred občinstvom. V novi postavi je pričel ansambel snemati svoje skladbe za radijski arhiv in v naskoku osvojil vse programe z domačimi napevi. Pri tedaj najpomembnejšemu založniku gramofonskih plošč – zagrebškemu Jugotonu – pa je skupina posnela prvo veliko ploščo z Lojzetovimi napevi in naslovno melodijo KADAR PA MIM' HIŠCE GREM.


           

1966

In že so tu prva priznanja: za prodanih 50 tisoč izvodov male plošče DOMAČI VASICI prejmejo Lojze in njegovi fantje pri RTB prvo srebrno ploščo, konec leta pa pri Jugotonu prvo srebrno veliko ploščo za LP KADAR PA MIM' HIŠCE GREM in prodanih 50.000 njenih izvodov. Slakovi godci so tudi uspešno sodelovali z režiserjem Francetom Kosmačem pri snemanju celovečernega filma LUCIJA, na prvi koncertni turneji pa so prečesali Slovenijo po dolgem in po čez. V organizaciji Slovenske izseljenske matice so se podali na prve nastope med rojake po Evropi.


1967

Na Trški gori na Dolenjskem in v okoliških krajih je Slakova vesela druščina posnela svojo prvo televizijsko oddajo. Ob tem so snemali tudi vrsto novih skladb za radijsko fonoteko, tako da se jih je do poletja nabralo za dve veliki plošči, ki sta ugledali luč sveta pod imenom NA OHCETI in DEŽELICA SONCA IN GROZDJA. Že jeseni pa so izdali še tretjo ploščo SINKO, NE SPRAŠUJ.


1968

Ansambel je nastopal na koncertih, veselicah in družabnih prireditvah, ki so bili razprodani do konca leta, vmes pa je izdal dve veliki plošči POD TO GORO ZELENO in PO DEKLE. Ob 25-letnici AVNOJA v Jajcu je nastopil za predsednika Tita in njegove goste, kjer je bil ob velikih simpatijah poslušalcev deležen tudi vrste povabil za snemanja in nastope širom po Jugoslaviji. Plošča KADAR PA MIM' HIŠCE GREM pa je tedaj že dosegla prodajo preko 100.000 izvodov in za to prejela zlato priznanje.


1969

Ponovno nagrade: za prodani prvi MILIJON vseh prodanih plošč so Slakovi fantje prejeli ZLATO ČAPLJO zagrebške založbe Jugoton, v natečaju revije Antena pa so premočno zmagali v kategoriji narodno zabavnih ansamblov, za kar so bili nagrajeni s Helidonovo ZLATO LASTOVKO. Izšla je tudi nova velika plošča s simbolnim naslovom TRIGLAV, v dvorani Tivoli pa so bili Slakovi godci ena osrednjih skupin na snemanju televizijske nanizanke POLKE IN VALČKI.


1970

To leto je Ansambel Lojzeta Slaka pričel plodno sodelovanje z glasbeno založbo HELIDON in pri njej posnel svojo prvo ploščo z naslovom TITANIK, kmalu za tem pa ji je sledil še album VISOKO NAD OBLAKI, s katerim so poleteli na prvo turnejo med slovenske rojake po Združenih državah Amerike in Kanadi. S svojo glasbo in petjem so Slakovi fantje dobesedno zastrupili izseljence onkraj velike luže, tako da so morali turneje ponavljati vsakih pet let.


1971

Slak je »okužil« tudi slovensko javnost – pred mikrofoni ptujskega festivala domače glasbe je diatonična harmonika (»tista na knofe«) dodobra prehitela klavirsko, v ZDA in Kanadi pa je po Slakovi turneji prišlo do prave instrumentalne revolucije – diatonične harmonike, imenovane tudi »Button Box«, so bile iskane kot spominek in kot glasbilo, novi ansambli in celo orkestri »frajtonarjev« pa so poganjali kot gobe po dežju.
V natečaju revije STOP »3x3 NAJ« je bil Ansambel Lojzeta Slaka izbran za najboljšo in hkrati tudi za najbolj priljubljeno skupino narodno zabavne glasbe, Fantje s Praprotna pa za najbolj priljubljeno vokalno skupino.


1972

Z novim glasbenim albumom POD GORJANCI JE OTOČEK so Slakovi godci poleteli na dvomesečno turnejo med rojake po Avstraliji, v novembru istega leta pa so se podali na turnejo po zahodni Evropi. Na njej so peli slovenskim izseljencem v Franciji , Belgiji, na Nizozemskem, v Zahodni Nemčiji ter Švici.


1973

Za prodajno uspešnost jih je ponovno nagradil zagrebški Jugoton z drugo Zlato ploščo. Pri založbi Helidon so v tem času izdali veliko ploščo GLAS HARMONIKE, novopečena slovenska diskografska hiša ZKP, ki je delovala pod okriljem tedanje RTV Ljubljana , pa je postregla z izborom Slakovih viž na dveh kasetah, ki ju je naslovila IZ SLAKOVE SKRINJE. Na natečaju popularnosti so bili Slaki spet med najbolj priljubljenimi izvajalci domačih napevov.