Obdobje pred letom 1964
Obdobje med letom 1964 in 1974
Obdobje med letom 1974 in 1984
Obdobje med letom 1984 in 1994
Obdobje med letom 1994 in 2004
Obdobje med letom 2004 in 2011
1974

To leto je bilo najbolj žalostno v zgodovini Slakovega ansambla: v prometni nesreči se je smrtno ponesrečil Jože Šifrer, tenorist vokalnega kvinteta Fantje s Praprotna. Dragemu prijatelju so posvetili veliko ploščo GLAS NJEGOV V SPOMIN, Jožetovo mesto v ansamblu pa je prevzel Jeseničan Franci Rebernik, pred tem obetaven pevec popevk.


1975

Po večmesečnem zatišju se je Ansambel Lojzeta Slaka prvič predstavil v novi zasedbi s Francijem Rebernikom na jubilejnem koncertu v dvakrat razprodani hali Tivoli ob 10-letnici delovanja. Za jubilej so si čestitali s svojim prvim dvojnim albumom DESET VESELIH LET, na slavju pa so prejeli zlati plošči založbe Helidon in Jugoton ter številna druga priznanja.
Maja in junija so bili Slaki ponovno na turneji po Združenih državah Amerike in Kanadi. Kot prvi izvajalci etno glasbe so nastopili v novozgrajenem koncertnem amfiteatru »Front Row« v Clevelandu, ki je bil razprodan kar mesec dni pred prihodom Slakov.


       

1976

Lojze in njegovi fantje so zaključili jubilejno leto s serijo nastopov po domačih krajih in posneli dva maksi singla ZADNJA NOČ V LETU in ŠOFERSKA, hkrati pa so zavzeto pripravljali gradivo za nov dvojni album. Igrali so tudi na številnih dobrodelnih nastopih v pomoč mnogim organizacijam in društvom. Od Društva paraplegikov Slovenije so prejeli zlato odličje za večkratmo pomoč njihovi organizaciji.


1977

Ansambel Lojzeta Slaka je preštel že nad tisoč nastopov »v živo«, bodisi na koncertih bodisi na družabnih prireditvah, kot so bile denimo veselice ali plesi. V akciji revije Stop je osvojil »Krošnjo popularnosti«, založba ZKP jim je podelila Zlato kaseto, fantje pa so nas razveselili z njihovo novo ploščo MAVRICA.


1978

V začetku leta je izšla dvojna velika plošča POPOTNIK, konec istega leta pa še drugi dvojni album POSTOJNSKA JAMA. Slaki so bili ponovno zmagovalci Stopovega natečaja popularnosti in spet med dobitniki zlatih odličij, ki ji je najbolj uspešnim izvajalcem podevlila Založba kaset in plošč RTV Ljubljana.


1979

Svojo petnajstletnico so Slakovi godci slavili v dvakrat razprodani, do stropa polni Tivolski dvorani v Ljubljani, kjer so prejeli priznanje založbe Helidon – drugo Zlato ploščo, ter založbe ZKP – drugo Zlato kaseto. Ob jubileju je izšel tudi album NA VSEH STRANEH SVETA. Sledilo je tudi drugo zlato priznanje Društva paraplegikov Slovenije.


1980

Ansambel Lojzeta Slaka se je že tretjič podal »čez lužo« na ameriško-kanadsko turnejo. V Clevelandu so bili osrednji gostje na mednarodnem folklornem festivalu, tradicionalni prireditvi pod okriljem mestne uprave. Ob tej priložnosti je župan mesta Cleveland izročil Lojzetu Slaku Zlati ključ mestnih vrat in listino častnega meščana.


1981

Ansambel se je odzval vabilu gramofonske družbe WM iz Innsbrucka in posnel zanjo dve veliki plošči, hkrati pa se je pod njenim okriljem odpravil na turnejo po Avstriji za nemško govoreče občinstvo.
Pri založbi Helidon je izšel njihov novi album OD SANJAVE MURE DO MODREGA MORJA.


1982

V aprilu tega leta je podelila založba Helidon Ansamblu Lojzeta Slaka osem Zlatih plošč za uspešno prodajo njihovih skladb v zadnjih letih, slavje pa je dopolnila še njihova velika plošča DESETKRAT ZLATI.
Pri založbi WM je izšla nova plošča s Slakovimi napevi za nemško govorno področje, ansamblu pa je založnik za prodor na avstrijsko – nemškem tržišču pripravil nastop v priljubljeni oddaji Musikantenstadl, ki jo je vodil Karl Moick.


1983

Slakovi godci so vnovič gostovali na zaslonih avstrijske televizije, s Karlom Moickom so se odpravili na dve turneji po naši severni sosedi, doma pa so vneto pripravljali gradivo za nove izdaje, s katerimi so vstopili v jubilejno 1984 leto, v katerem so praznovali 20 letnico nastopanja.