Obdobje pred letom 1964
Obdobje med letom 1964 in 1974
Obdobje med letom 1974 in 1984
Obdobje med letom 1984 in 1994
Obdobje med letom 1994 in 2004
Obdobje med letom 2004 in 2011
1984

Izšel je jubilejni album POD LIPO OB 20-LETNICI, ponovno je bila dvakrat razprodana dvorana Tivoli ob jubilejnem koncertu, priznanja in nagrade od vsepovsod, med njimi sta bili tudi dve Zlati plošči. Slakovi godci so tako pri založbi Helidon pridelali že dvanajst Zlatih plošč in z dvema Jugotonovima se jih je nabralo že štirinajst. V prazničnem vzdušju so za ljubljansko televizijo posneli oddajo 20 LET ANSAMBLA SLAK.


1985

To leto je postreglo z že četrto turnejo Ansambla Lojzeta Slaka po Združenih državah Amerike in Kanadi, pred odhodom pa so fantje izdali še plošči IZ BOGATE GLASBENE SKRINJE LOJZETA SLAKA in MAMA PRIHAJAM DOMOV. Med pet tedenskim gostovanjem so igrali in peli slovenskim rojakom na tridesetih prireditvah, hkrati pa so imeli skoraj vsak dan radijska in televizijska snemanja.


       

1986

V začetku aprila je založba Helidon pripravila v dvorani Tabor v Mariboru slavje, na katerem so Ansamblu Lojzeta Slaka poleg trinajste Zlate plošče kot prvi skupini na Slovenskem za milijon prodanih plošč podelili Platinasto ploščo.
Konec novembra je Lojze Slak odpotoval kot častni gost na praznovanje ob 25 letnici radijskega programa Tony's Polka Village v Cleveland, ki od ustanovitve naprej vrti izključno slovensko narodno zabavno glasbo, tako v izvirniku kot v ameriški predelavi.


1987

Po enoletnem premoru so Slak in njegovi fantje spet razveselili občinstvo z novo ploščo TO SMO MI, PRIJATELJI, na promocijski turneji po Sloveniji, pa so si znova pridobili številne nove občudovalce.
Maja je Ansambel Lojzeta Slaka sodeloval na 1. ALPSKEM VEČERU na Bledu, kjer so navdušili s svojim programom.


1988

Zaradi preobremenjenosti z delom (v odvetniški pisarni) se je rednemu nastopanju v ansamblu odpovedal prvi iz prvotne instrumentalne zasedbe – berdist Franc Sever, nadomestil ga je Kamničan Tone Štritof. Pri založbi RTV Ljubljana pa je izšla 60 minutna videokaseta s Slakovimi napevi.


1989

To je bilo leto srebrnega jubileja Ansambla Lojzeta Slaka, ob priznanjih za četrt stoletja ustvarjalnega dela pa je hkrati izšla tudi jubilejna plošča in kaseta RAJ POD TRIGLAVOM ter video kaseta 25 LET ANSAMBLA LOJZETA SLAKA. Ljubljanska TV se je praznovanju Slakove skupine oddolžila z oddajo, ki so jo posneli v najlepših kotičkih slovenskih Alp, v Triglavskem narodnem parku, pa vse od Trente do Dolenjskih gričev ter Kostanjevice.


1990

Ansambel Lojzeta Slaka je odpotoval na doslej najbolj odmevno turnejo čez »veliko lužo« in z enournim programom nastopil v Nashvillu, v Meki country glasbe, o kateri si mnogi še sanjati ne upajo. Gostovali so po en teden v Disneylandu na Floridi, in en teden igrali na ladji - plavajočem hotelu Caribbean, ki je med Miamijem in Karibskimi otoki prevažal glasbeno razvajene Američane z globokimi žepi. V petih tednih je bilo za ansamblom več kot trideset nastopov, mnogo srečanj s pomembnimi osebnostmi, nastopov pred radijskimi mikrofoni in TV kamerami. Delček vsega je posnela tudi ekipa ljubljanske TV, ki je z gostovanja Slakov v Združenih državah in Kanadi pripravila dve oddaji iz serije Videomeh.


1991

Že v začetku leta se je od ansambla poslovil Niko Zlobko – kitarist, klarinetist in kot aranžer tvorec »Slak sounda« od začetka pa vse do srebrnega jubileja. Namesto njega je Lojze k sodelovanju pritegnil Milana Ferleža, znamenitega mojstra pojočih strun v PORL-u, ki je narodnjaško kilometrino nabiral v mnogih studijskih zasedbah.
V pevskem kvintetu Fantje s Praprotna pa je z nastopanjem iz zdravstvenih razlogov prenehal Janez Habjan, tretji glas skupine.
Lojze se je v maju zapodil v studio in posnel prvo solistično kaseto z dvanajstimi priredbami znanih skladb, ki jo je naslovil STARI SPOMINI, prvi skupni projekt nove zasedbe pa je nastal skoraj istočasno in dobil naslov ZVEZDA, KI SE UTRNE.
Nemirno leto, ki je prineslo Sloveniji svobodo in samostojnost so Slakovi fantje sklenili na novoletnem Videomehu na Vinski gori, kjer so premierno izvedli enega svojih največjih hitov zadnjega obdobja, skladbo SREČNO, MLADA SLOVENIJA.


1992

Spomladi je izšla plošča z imenom nosilne skladbe SREČNO, MLADA SLOVENIJA, na jesen pa je ansambel s svojimi dolenjskimi prijatelji uspešno oživil dolgoletno zamisel Lojzeta Slaka o programu v živo s šegami in navadami iz krajev, kjer so njegove korenine – z Dolenjskega. Tako je cvičkova jesen tega leta v novomeški dvorani Marof dobila vsebinski dodatek z naslovom BOŠ VIDEL, KAJ DELA DOLENC, ki ga je prek televizijskih zaslonov doživela vsa dežela.
Pred iztekom leta pa je izšla še plošča Slakovih prazničnih pesmi SLOVENIJA NAJ BO JUTRI LEPŠA.


1993

Slakova viža SREČNO, MLADA SLOVENIJA je bila največkrat predvajana skladba po željah poslušalcev slovenjskih radijskih postaj, zato je Založba kaset in plošč RTV Slovenija podelila Slakovi skupini Zlato video kaseto. V Novem mestu je Lojze že drugič uspešno zastavil koncert BOŠ VIDEL, KAJ DELA DOLENC z naslovom KMEČKA OHCET, v tem letu pa je iz zdravstvenih razlogov prenehal z nastopanjem baritonist Janez Kalan (prej drugi basist), pevec Fantov s Praprotna.