Obdobje pred letom 1964
Obdobje med letom 1964 in 1974
Obdobje med letom 1974 in 1984
Obdobje med letom 1984 in 1994
Obdobje med letom 1994 in 2004
Obdobje med letom 2004 in 2011
PRED LETOM 1964

Čeprav je kot rojstna letnica Anseambla LOJZETA SLAKA v matičnih knjigah zapisano leto 1964, pa se je zgodba o ansamblu začela že tedaj, ko je mladenič iz Jordankala pri Mirni peči na Dolenjskem s svojo harmoniko na javni radijski oddaji »Pokaži kaj znaš« spravil na noge celo dvorano in z velikim naskokom osvojil prvo mesto ter si tako odprl vrata v radijsko hišo in studije.
Poslušalci, glasbeni uredniki, vsi so si bili edini, da gre za izjemen talent, za muzikanta s pravo držo in veliko energijo. Kako tudi ne, saj so bili z vižanjem povezani njegovi najlepši spomini, glasbena žilica pa v njem tako rekoč od mladih nog. Stric po materini strani Ludvik je namreč v mladem Lojzku vzbudil muzikantsko razposajenost in veselje do glasbe in tako najbrž že v rani mladosti začrtal njegovo usodo.
V Slakovi družini pa je bilo z domačimi vižami »zastrupljenih« še nekaj fantov, zato je Lojze kmalu zastavil inštrumentalni kvartet skupaj z brati Matijo, Stanetom in Tonetom, ki ga je v kratkem času spoznala vsa Dolenjska. Veseli fantje so s svojo muziko, ki je zvenela toplo in domače, nastopali na prireditvah, pa tudi veselic se niso otepali in sploh jim je prišla prav vsaka razposajena priložnost.
Ko pa je prišla vmes vojaščina, so se fantje razkropili, Lojze se je zaradi službe preselil v Ljubljano in Ansambla bratov Slak je bilo konec.

           

Toda Lojze ni obupal. Želja po ansamblu je zmeraj bolj goreče tlela v njem in vsakokrat, ko je vzel harmoniko v roke, je bil bolj trdno odločen, da bo kmalu spet igral viže in napeve, ki so mu kar vreli izpod prstov. S prijateljem Nikom Zlobkom, ki je s klarinetom in s kitaro vskočil med brate Slak, ko je prvi oblekel vojaško suknjo, sta se zarekla, da ne bosta odnehala prej, dokler ne najdeta še tretjega. Tako sta za sodelovanje pridobila še Cirila Babnika s prastarim slovenskim godalom – berdo. Instrumentalni trio Lojzeta Slaka je bil spočet. Ko je po slabih dveh letih odšel Ciril Babnik, ga je v triu nadomestil Franc Sever.
Lojze, Niko in Franc so resno zastavili že na začetku: uspešno so nastopali na raznih srečanjih ansamblov in tako na tekmovanju na Gorenjskem sejmu v Kranju premočno zmagali. Osvojili so tudi prvo nagrado na reviji ansamblov na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in pot v snemalne studije je bila vsak dan krajša.
Čeprav je Ansambel bratov Slak posnel prve skladbe za radijski arhiv že v začetku šestdesetih let in je imel Trio Lojzeta Slaka na začetku leta 1964 pod streho že tudi prvo malo ploščo pri produkciji RTB, pa pomeni pravi začetek ansambla, kakršnega so vzljubili prijatelji domače glasbe, vendarle srečanje Slakovega inštrumentalnega tria z vokalnim kvintetom FANTJE S PRAPROTNA. Pevci iz Selške doline – tenorista Andrej Bergant in Jože Šifrar, baritonist Janez Habjan in basista Janez Kalan in Janez Dolenc – so prav tako kot Slakov trio slavili na eni od oddaj »Pokaži kaj znaš«. Kmalu po srečanju pred mikrofoni oddaje ljubljanskega radia so se Lojze in pevci dogovorili za sodelovanje, in rojena je bila skupina, ki je tako kot pred njo Ansambel bratov Avsenik, zapisala novo poglavje v izročilo slovenske narodno zabavne glasbe.