FESTIVAL SLAKOVE GLASBE

MIRNA PEČ: 2022

Za nami je tretje tekmovanje za Nagrado Lojzeta Slaka

v Mirni Peči je 15.10.2022 potekalo tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka, ki ga je v sodelovanju z družino Slak organizirala Zveza diatonične harmonike Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo izjemno število glasbenikov, saj se jih je pred strokovno žirijo predstavilo preko 100. Največ jih je prihajalo seveda iz Slovenije, da pa je Slakova glasba popularna tudi širše, so dokazali glasbeniki ter obiskovalci, ki so se tekmovanja udeležili iz Hrvaške, Avstrije in Nemčije.

Visoka udeležba glasbenikov – tekmovalcev samo potrjuje, kako močno je Slakova glasba usidrana med vsemi generacijami ljudi. Igrali so namreč tako otroci, kot tudi mladostniki in starejši glasbeniki.

Strokovno žirijo so sestavljali Jože Burnik, Robert Zupan, Peter Fink, Toni Sotošek, Janez Fabijan in Matjaž Kokalj.

Glasbenikom so za opravljene nastope podelili bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši izmed treh disciplin pa so prejeli steklene plakete Lojzeta Slaka. Zmagovalci tretjega tekmovanja za nagrado Lojzeta Slaka so postali Kaja Završnik (solo harmonika), Kvartet pik (vokalna zasedba) in Ansambel Prava stvar s prijatelji (instrumentalna zasedba).

Podelitev nagrad so slavnostno izvedli predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije, Klemen Rošer, župan občine Mirna Peč, Andrej Kastelic in nečak Lojzeta Slaka, Leopold Pungerčar.

Klemen Rošer je po končani prireditvi dejal: "Z izvedbo tega čudovitega dogodka smo se v prvi vrsti poklonili Lojzetu Slaku, ki bi letos praznoval 90. rojstni dan. Neizmerno sem vesel, da Slakova glasba ostaja močno zakoreninjena v ljudeh in, da jo tako lepo igrajo novi rodovi, ki so rojeni po njegovi smrti. To kaže na dobro delo mentorjev, ki pravilno osveščajo učence ter jim predstavijo temelje diatonične harmonike ter narodnozabavne glasbe in s tem široko delo Lojzeta Slaka ter njegovega ansambla. Veliko pa želimo k temu dodati tudi v Zvezi diatonične harmonike Slovenije, saj menim, da smo uspeli prireditev izpeljati na zelo visokem nivoju. Veseli nas dejstvo, da je bila odmevna po celotni Sloveniji in tudi v tujini. Glasbeno zapuščino Lojzeta Slaka bomo z veseljem ter odgovornostjo podpirali tudi v prihodnje."

 

MIRNA PEČ: 2018, 2019

Dan po odprtju Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, 20. oktobra 2018, je v Mirni Peči v organizaciji Društva za ohranjanje Slakove glasbe potekal še prvi Festival Slakove glasbe. Odvijal se je na več lokacijah, in sicer v osnovni šoli Toneta Pavčka, v že omenjenem muzeju in športni dvorani pri osnovni šoli v Mirni Peči. 

Na tekmovanje za nagrado Lojzeta Slaka se je prijavilo 68 tekmovalcev, od tega 61 solistov na diatonično harmoniko v sedmih kategorijah in sedem komornih zasedb. Absolutna zmagovalka tekmovanja in dobitnica velike nagrade, model Slak harmonike, je bila Tina Kalajžič z Raven na Koroškem, njen mentor je Klemen Rošer iz Glasbene šole Rošer, med komornimi zasedbami pa je največ točk prejela komorna skupina, ki so jo sestavljali Rok Zupančič, Blaž Krivec, Blaž Femc, Nejc Bukovec, Milan Žnidaršič in Jernej Korbar.

Na Slakovem sejmu so prikazali izdelovanje harmonik in narodnih noš, čebelarstvo, nastopili so harmonikarji in otroški pevski zbor, na ogled postavili razstavo fotografij Danila Ivančiča o Ansamblu Lojzeta Slaka, Joe Valečič je govoril o pomenu Slakove glasbe v Ameriki … Pred osnovno šolo Toneta Pavčka pa je nastope harmonikarjev popestril Slakov sejem z predstavitvijo mirnopeških društev in lokalnih ponudnikov: PGD Mirna Peč z prikazom stare gasilske opreme, Društvo vinogradnikov Mirna Peč, TD Mirna Peč, Jamarsko društvo Mirna Peč, Lovska družina Mirna Peč.

Na večernem, velikem koncertu, so v besedi in pesmi obudili spomin na zlate čase Ansambla Lojzeta Slaka in se sprehodili čez vsa leta njegovega ustvarjanja. Nastopili so: Koncertni ansambel Slakove glasbe z glasbenimi gosti, Fantje s Praprotna, 100-članski harmonikarski orkester, otroški pevski zbor osnovne šole Toneta Pavčka, folklorna skupina Sveti Štefan iz Gorice pri Slivnici, Otroški pevski zbor Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto in drugi, niti pa sta v rokah držala Leopold Pungerčar in Slavko Podboj.