POHOD PO SLAKOVI POTI

TRADICIONALNI POHOD PO POTEH LOJZETA SLAKA V MIRNI PEČI

Pohodniška pot Po Slakovi poti je urejena v spomin dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe Lojzeta Slaka in vsako leto poteka po stalno označeni Slakovi poti po Trški gori. Trška gora je ena najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na njenem južnem pobočju največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo odličen cviček.


​Organizator pohoda je Društvo vinogradnikov Trška Gora, katerega član je bil tudi legendarni virtuoz na harmoniki Lojze Slak. Dolžina poti je dobrih osem kilometrov, prehoditi jo je mogoče v dveh urah in poteka mimo zidanice skladatelja Marjana Kozine, ostankov gradiča Bajnofa, ki je bil omenjen kot vinska klet že pred skoraj 900 leti, znamenite romarske cerkve na vrhu Trške Gore, kjer že 400 let rastejo lipe.

Pohod po Slakovi poti se prične s kulturnim programom pri spomeniku Lojzeta Slaka, v katerem nastopajo Mirnopeški harmonikarji, Folklorno društvo Kres in Trškogorske ljudske pevke. Pot na cilj poteka tudi mimo Slakove zidanice in Krkinega hrama v dolino na posestvo Kmetijske šole Grm.

 

POT SLAKOVE IN PAVČKOVE MLADOSTI

Pot je dolga 12 km, nezahtevna in primerna za vse starostne skupine in tudi za družine z majhnimi otroki. Na poti nas bo spremljalo spremljevalno vozilo PGD Hmeljčič in aktivistke KORK Mirna Peč, ki bodo oskrbela morebitne žulje na nogah…
Štartnina znaša 12 EUR in se poravna na začetku poti. V ceno je vključeno: priložnostna broška in zloženka ali zemljevid poti, dve topli malici (Hmeljčič in Mirna Peč), degustacija mirnopeških vin ali brezalkoholna pijača v Hmeljčiču, osvežilni napitki in prigrizki na poti ter kulturni program (Mirna Peč, Mali Kal, Hmeljčič, Šentjurij, Mirna Peč).


Pohod poteka na lastno odgovornost, udeležencem pa svetujemo, da upoštevajo cestno - prometne predpise.


Organizator pohoda je Turistično društvo Mirna Peč ob podpori Občine Mirna Peč.
Zaželjena je prijava skupin!!!


Še posebej vabljeni udeleženci s harmoniko, ki so startnine oproščeni (prejmejo bon za bezplačni obrok in pijačo).


Kraj dogodka : Mirna Peč – Mali Kal – Hmeljčič – Šentjurij – Mirna Peč
Kontakt : TD Mirna Peč – Jože Barbo: 041/754 024, Občina Mirna Peč – obcina.mirnapec@siol.net; 07/39 36 100 ali 051/331 658 (Mira)


Traso poti si lahko ogledate tudi na spletni strani Turističnega društva Mirna Peč. 
Dogodek je izveden v okviru projekta "Mirnopeški Slakov center", ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, sredstev LAS DBK/CLLD.