2004 - 2011

2004

Izšla je knjiga - biografija o Lojzetu Slaku z naslovom: En godec nam gode, izpod peresa pisatelja Ivana Sivca. Naslov zanjo je izbral slovenski pesnik Tone Pavček. V knjigi je opisana življenjska pot in predvsem glasbeno ustvarjanje Lojzeta Slaka – tedaj že legende narodno zabavne glasbe pri nas. Hkrati je izšla tudi Velika pesmarica Ansambla Lojzeta Slaka. Ob visokem jubileju Ansambla Lojzeta Slaka pa sta izšli tudi CD in kaseta z naslovom Jubilejna. Na slavnostni prireditvi ansambla Lojzeta Slaka ob praznovanju 40. obletnice njegovega delovanja v Hali Tivoli v Ljubljani pa so kot gostje nastopili tudi številni znani slovenski glasbeniki in skupine, med njimi so bili: Trebanjska Godba, Godalni orkester, Čuki, Igor in Zlati zvoki, Slapovi, Nuša Derenda, Grega Avsenik, dogodek pa sta povezovala Jure Ivanušič in Mojca Simončič.

2005

Lojze Slak je bil 9. julija 2005 povabljen na največji slovenski rokovski festival Rock Otočec pri Novem mestu, kjer je med pisano množico rokovskih bendov navdušil s svojo glasbo tudi mlajše generacije poslušalcev.

Oktobra 2005 pa je nastopil na velikem praznovanju ob 15 letnici delovanja ansambla Big Foot Mama na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani in poskrbel za največje presenečenje: njegova priredba skladbe ansambla Big Foot Mama "Neki sladkega" v narodno-zabavni izvedbi je postala nekakšen Slakov underground hit in od tedaj tudi stalnica na Slakovih koncertih.

2006

Ansambel Lojzeta Slaka je izdal album štiridesetih najbolj popularnih pesmi iz svojega dosedanjega glasbenega obdobja 1964-2006 z naslovom: Zlate melodije Ansambla Lojzeta Slaka. V maju je izšel tudi video posnetek glasbene prireditve Boš videl kaj dela Dolen'c! pod naslovom Med planinci (na DVD plošči). Poleg ansambla Lojzeta Slaka, so se na njem predstavili tudi nekateri drugi slovenski glasbeni ustvarjalci: Ansambel Gregorji, Čuki, Atomik Harmonik, Ansambel Šentjurski muzikanti, Ansambel Igor in Zlati Zvoki.

2007

Posneli in predvajali so dokumentarni film o Lojzetu Slaku in njegovem ansamblu pod naslovom V dolini tihi. Film vsebuje zanimive posnetke s turnej Slakovega ansambla po ZDA, Kanad in Avstraliji, ter s koncertov in TV-oddaj skozi celotno obdobje delovanja Ansambla Lojzeta Slaka. Film govori o Slakovem otroštvu, njegovih učnih urah, vojnem času, o njegovi družini, sodelavcih, članih ansambla, tekstopiscih, urednikih, idr. 

2008

V mesecu marcu leta 2008 sta skupina Big Foot Mama in Ansambel Lojzeta Slaka s skupno skladbo z naslovom Pomlad nastopila na prireditvi Viktorji. (Viktor je slovenska nagrada za medijske dosežke in dosežke v popularni kulturi). 

Časnik Dnevnik je ob tem zapisal: »Priča smo bili morda najbolj nenavadni kombinaciji v zgodovini slovenske glasbe: velikani roka z legendami narodno-zabavne glasbe hkrati na istem odru, v istem komadu: Big Foot Mama in Ansambel Lojzeta Slaka«.

2009

Ansambel Lojzeta Slaka je v maju tega leta ponovno sodeloval z glasbeno skupino Big Foot Mama v novem nepozabnem rock'n'roll žuru na razprodanem odru ljubljanskih Križank, kjer so nastopili z gosti: Neisho, Perpetuum Jazzile in drugimi. Največji aplavz pa je požel skupni nastop članov ansambla Lojzeta Slaka in bigfootovcev, ki je obenem pomenil tudi vrhunec večera - ob zvokih harmonike so Križanke naravnost ponorele.

Lojze Slak je z ansamblom vnovič obnorel študente na zabavno glasbeni prireditvi Hmeljada (študentski festival glasbe in piva), njegov nastop je bil namreč presenečenje organizatorja.

2010

Lojze Slak se je s svojimi glasbeniki znova podal v studio Zlati zvoki kjer so posneli večje število povsem novih skladb in tako je izšel glasbeni CD Dragi prijatelji – avtor večine skladb je bil Lojze Slak, kot soavtor in izvajalec pa se mu je pridružil tudi novi član ansambla Janez Hvale. Za popestritev sta bili dodani tudi dve že znani priredbi skladb skupine Big Foot Mama Neki sladkega in Pomlad.

Ansambel Lojzeta Slaka je decembra tega leta igral na dvajseti obletnici televizijske oddaje Novoletni videomeh pod vodstvom Borisa Kopitarja. Zadnji koncert in nastop Lojzeta Slaka z njegovim ansamblom je bil v Cankarjevem domu v Ljubljani (16. 12. 2010), ki je bil posvečen preminulemu prijatelju in kitaristu Milanu Ferležu. 

2011

Slakova skladba Ne prižigaj luči je postala legendarna pesem. Sklad ameriško-slovenske polke (Polka Hall of Fame ) in muzej v Clevelandu sta leta 2011 na seznam najbolj znamenitih pesmi uvrstita Slakove skladbe Ne prižigaj luči (v angleščino jo prevede Cecilia Dolgan pod naslovom Save the Last Dance), Glas harmonike in Ej, prijatelj.

Ansambel Lojzeta Slaka je deloval 47 let. V tem času so ustvarili 531 skladb, posneli 58 albumov in izdali 33 notnih zvezkov. Postali so legende narodno zabavne glasbe na Slovenskem. Številne pesmi so postale hiti, nekatere so ponarodele. Ustvarili so novo smer narodno zabavne glasbe, ki je bila drugačna kot Avsenikova in je temeljila na diatonični harmoniki in večglasnem moškem petju. Sprožili so nov val navdušenja za učenje diatonične harmonike doma in po svetu.

 

Nazaj